In memoria Prof. Dr. Ing. Sergiu Scadovschi
1920 – O drama de familie
Skadowsky – Falz Fein
Cimitirul din comuna Sfantu Gheorghe
Revolutia bolsevica urmata de razboiul civil din Rusia anilor 1917 -1922 a spulberat populatii intregi de pe teritoriul imperiului, avand repercusiuni grave asupra istoriei tarilor din jur si a modificat radical istoria omenirii. Nu este aici locul unei descrieri amanuntite a acestui cutremurator eveniment istoric dar particularizand, la nivelul individului, drama acelor ani devine mai clara si mai emotionanta. Anul 1919 reprezinta un important punct de cotitura in desfasurarea luptelor dintre Armata Rosie (bolsevici) si Armata Alba (formata din resturile armatei imperiale si a nobilimii ruse). Ucraina ramane in atentia ambelor parti beligerante ducandu-se lupte grele in tot cursul anului. Implicarea armatelor franceza, britanica, americana si chiar si japoneza in razboiul civil din Rusia, nu fac decat sa complice lucrurile si mai mult. Pe de alta parte, factiuni rivale de sorginte nationalista ucraineana fac uneori joc dublu, luptand cand de o parte cand de alta a fortelor implicate, ba chiar razboindu-se intre ele (Armata Neagra- anarhista si Armata Verde- nationalista). Cucerirea Kievului in Decembrie 1919 de catre trupele Armatei Rosii marcheaza prabusirea rezistentei Albilor iar cazacii invinsi fug catre Marea Neagra.
Nici atmosfera din Romania anului 1919 nu este foarte calma, mai ales in Dobrogea. Tensiunile persista si la granita romano-bulgara, dar si la Nord unde se tine sub observatie situatia exploziva din Rusia.
Grupuri mari de refugiati parasesc Ucraina si se stabilesc in Romania, Franta, Germania si chiar Statele Unite. In Vest, Polonia si in Sud Romania, Bulgaria si Turcia devin tinta imediata a nobilimii si ofiterimii ruse, ca fiind cele mai apropiate tari cu regim democratic. O parte dintre acestia parasesc Ucraina si intra in Romania prin Basarabia, altii se folosesc de toate mijloacele pentru a ajunge in porturile romanesti si bulgaresti de la Marea Neagra. Distanta relativ mica dintre porturile ucrainene si cele romanesti (200-300 km) facea posibila parcurgerea intr-un timp scurt a drumului. Cu toate acestea, Marea Neagra nu este usor de strabatut, cu atat mai putin iarna. Vanturile inghetate care coboara din Rusia, sufla cu putere din Nord si Nord-Est, formand furtuni puternice.
Cuterul „Ostara”* – arhiva personala Sergiu Scadovschi
Un cuter porneste in februarie 1920. La bord se afla cativa membrii ai puternicei familii Skadovsky- Falz Fein, printre ultimii nobili care reusesc sa paraseasca Ucraina. Yachtul „Ostara”**, cu velele complet inghetate si in imposibilitate de a guverna, esueaza la o mila marina spre nord (spre Sulina) de la gura de varsare a bratului Sfantu Gheorghe. Velierul parasise probabil Odesa sau portul orasului Skadovsk***, oras construit in anul 1894 de latifundiarul si exportatorul de grane, Contele Serghei B. Skadowsky****.
Familia Skadovsky – arhiva personala Sergiu Scadovschi
Vasul se intepeneste complet in pragurile de nisip care formeaza lungi dune submerse in zona de varsare. Din acest punct lucrurile iau o intorsatura dramatica. Cu toate ca esuarea s-a petrecut noaptea sau dimineata devreme, situatia celor de pe vas se inrautateste brusc spre orele amiezii. Variantele care circula printre localnici, chiar si dupa 87 de ani, sustin ca armata romana, probabil granicerii, au deschis focul spre nava naufragiata. O povestire afirma ca a avut loc un dialog in limba rusa intre cei de pe yacht si soldati. Si aici apar mai multe variante. Se spune ca nava era incarcata cu bijuterii, aur si multe lucruri de valoare. Skadovsky (de fapt este vorba de Boris Falz-Fein care, la cei 30 de ani ai sai, era cel mai „in varsta” dintre cei aflati la bord; a fost mai usor pentru localnici sa-si aminteasca numele de „Scadoschi”) a strigat soldatilor ca ii imbogateste si pe ei si pe locuitorii satului, ca transforma comuna in oras si ca le construieste o biserica „din aur” la Sfantu Gheorghe, numai sa vina cineva sa-i salveze familia. Se pare ca soldatii au vrut sa jefuiasca intreaga comoara si in loc sa-i salveze, i-au impuscat pe toti.
Boris Falz-Fein – arhiva lui Sergiu Scadovschi
O alta varianta spune ca dupa dialogul in limba rusa avut cu cei de pe mal, Skadovsky (Boris Falz- Fein) a intrat in panica crezand ca au ajuns intr-o zona controlata de Armata Rosie. La bordul „Ostarei” erau 5 femei foarte tinere si pentru a evita siluirea acestora nobilul isi ucide intreaga familie si apoi isi ia viata. Frigul si teama de o moarte atroce in apele inghetate ar fi dus la sinuciderea colectiva a membrilor familiei Skadovsky- Falz Fein. Din pacate nici numarul victimelor nu este stabilit cu certitudine. Se mentioneaza in unele surse 7, 11 sau chiar 12 victime. Iata cum se reflecta in presa americana (preluat dupa ziarele europene) cazul respectiv :
“Nobili gasiti morti pe un yacht rusesc
Crima misterioasa a membrilor unor renumite familii basarabene
Au incercat sa intre in Romania
dar au fost opriti de catre soldati
– averea de 14 000 000 de ruble ramasa neatinsa”
Citește partea a II-a | Citește partea a III-a
———————————————————